Strafor Model

Strafor Model

Tek kullanımlık döküm modeli ihtiyaçlarınızda kullandığımız strafor malzeme ile eğim ve koniklik özelliği vermeden, maça uygulamasına ihtiyaç duymadan yapılan model uygulamalarımızda da %100 başarı sağlamış bulunmaktayız.

Böylelikle modelleme ve üretim ile ilgili maaliyetlerinizi en aza indirmiş olup hızlı üretim gerçekleştirmenizi sağlamaktayız. Strafor, model ve kalıpların oluşması için kullanılan malzemedir. Bu malzemenin üretimi, termo plastik kapalı gözeneklerin ve polistren taneciklerin şişirilmesi sonucunda oluşmaktadır. %98’İ hareketsiz ve kuru havadan oluşan strafor, model sektöründe de kullanılmaktadır. Genel özelliklerinden bahsetmek gerekirse, yüksek ısı yalıtımı sağlaması, ısıyı istenilen maddeye kolayca iletmesi ve ısı iletkenlik katsayısı hiçbir zaman değişmemesi kırılgan bir yapının aksine basınca dayanıklı olması, çevreye karşı herhangi bir zarar vermemesi ve suyu geçirmemesi gibi maddeler straforun genel özelliklerindendir. Model sektörün de kullanılmasının nedenleri ise, kolay işçilik ve tasarımsal zenginlikleridir.

Gebze Makina Model tüm malzemelerden olduğu gibi, strafor model tasarımlar da üretmektedir. Tasarımların meydana gelebilmesi için, yapılan işlemler sırayla anlatılması gerekirse, ilk olarak ürünü sipariş veren kişi veya kurum tarafından belirlenmiş teknik resimlerin bünyemize teslim edilmesi ile model tasarımına başlanmaktadır. Teknik resim, üretilecek model ile ilgili çizimlerin ve genel tasarım gösterildiği şemalardır. Resimlerin incelenmesinin ardından, 3D modelleme işlemine geçilmektedir. Bu işlemin önemi ise üretilecek modelin bu görseller sayesinde, şekillenmesi ve tasarımın da kullanılacak parçaları, montaj şekillerini, çap eğrisini, hangi parçanın hangi uzunlukta olacağı gibi, modelin genel yapısını belirlemektedir. Alanında uzman kişiler tarafından yapılan model planı sayesinde ise, strafor model tasarımında kullanılacak parçaların boyutlarını, estetik görünümleri ve işlemlerin kontrollü bir şekilde işlenmesi sağlanmaktadır. Teknik resim incelemeleri ve model planları sonrasında, strafor model işlemlerinin önemli bir parçası olan döküm simülasyonu uygulanmaktadır.

Basit bir dille simülasyon işlemini anlatmak gerekirse, modelin tasarım aşamasında olası döküm hatalarını önceden belirleyen ve üretimde meydana gelebilecek sorunların önüne geçilmesini sağlayan bir işlemdir. Üretilecek strafor modelin kalitesini artmasını sağlayan döküm simülasyonu, aynı zamanda tasarımda kullanılacak parçaların daha sağlıklı meydana gelmesini sağlamakla beraber, ilerleyen zamanlarda yaşanabilecek zaman ve tekrar eden işlerin sonucunda yaşanılan zaman kaybının da önüne geçmektedir. Özellikle hatasız strafor modellerin oluşmasında önem bir etken olmaktadır.

Döküm simülasyonunu diğer bir artısı ise, ürünün 3D tasarım halinde iken fark edilmeyen hatların giderilmesi için gereken döküm işleminin verdiği maddi kaybın önüne geçmektedir. İşlemlere devam edersek, strafor modelin şekillenme için gerekli olan malzemeler hazırlanır. Bu malzemenin ölçüleri belirlenerek, bilgisayar kontrollü 5 eksen CNC makinesinde kesme ve şekil verme işlemleri uygulanır. Bu işlemler sayesinde, modelin 3D görünümündeki halini alması sağlanır. Yani tasarımların ve şeklin meydana gelmesi için yapılması gereken işlemlerdir. Tüm parçaların hazırlanma ile birlikte son adım olarak, oluşturulan kalıp dökümhaneye gönderilir. Önemli bir ayrıntısı ise, strafor malzeme tek seferlik işlemler ve reçine kalıplar için kullanılmaktadır. Yani süreklik göstermez. Bir kalıp sadece bir model için kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise hazırlanan kalıplar, döküm sırasında söz konusu strafor modelin içinde kalmaktadır. Döküm işlemi sırasında kalıplar çıkarılmamaktadır. Bunun da sebebi ise, kalıpların çıkarılmaya çalışılması, hem diğer parçalara zarar vermekte hem de straforun bu çıkarılma işlemlerin de yapısının bozulmasından kaynaklanmaktadır. Kum kalıp döküm sırasında çıkarılmadan, malzemenin üzerine direk dökülmesi sonucunda eriyerek gaz haline dönüşmektedir. Kapladığı hacmi ise, ergiyik malzemeye bırakmaktadır ve straforun sadece tek kullanımlık olmasının sebeplerinden birisi de budur. Özellikle kaba ve ton bakımından bir hayli ağır modellerin üretilmesinde kullanılmaktadır. Döküm sektöründe kullanılmasının ana sebeplerin biride kolay işçiliğin yanında, kütlesel olarak ağır ürünlerin, düşük maliyetler ile tasarlanmasıdır.

Diğer bir ayrıntı ise, strafor malzemenin yapısı gereği diğer malzemeler göre yüzeysel alanları daha pürüzlüdür. Bu sebeple, büyük ve estetik görünümün ön planda tutulmadığı modellerin üretiminde kullanılmaktadır. Strafor malzeme genel olarak, 10 ila 30 densite yoğunları arasında üretilmektedir. Bu sebeple tasarlanan ürünlerin daha dayanıklı ve yüzeylerin daha iyi olması açısından yoğunluğu 30 densite olan sert straforlar kullanılmaktadır.

Diğer Makaleler

Menü